Beneficiile uleiului de negrilică, supliment alimentar

Nigella Sativa este o plantă aromatică cu semințe mici, parfumate cunoscută și sub numele de chimen negru, provenită din Orientul Mijlociu. Uleiul de negrilică, obținut prin presiunea la rece a semințelor este cunoscut încă din Antichitate pentru numeroasele beneficii asupra sănătății, demonstrate azi prin numai puțin de 450 de studii științifice.

Uleiul de negrilică, un remediu antic
În urmă cu 2500 de ani, în Egiptul Antic, uleiul de negrilică era denumit “uleiul faraonilor”. În mormântul lui Tutankhamon s-a găsit un flacon cu ulei de negrilică. La acea vreme, acest ulei era folosit pentru tratarea problemelor digestive, durerilor de cap, infecțiilor și inflamațiilor. În plus, era folosit de reginele Cleopatra și Nefertiti pentru a avea un ten și o piele strălucitoare.

O singură sămânță de negrilică conține numai puțin de 100 de principii active diferite:

• 58% acizi grași esențiali antioxidanți – omega 3 și omega 6, printre care acidul linoleic, excelent împotriva colesterolului.
• Ulei esențiale cu proprietăți imunostimulante, anti-infecțioase, anti-inflamatorii.
• Nigelină, un compus ce stimulează digestia și tranzitul.
• Numeroase vitamine: provitamina A, vitaminele B, C, E.
• Numeroase minerale și oligolemente: calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, seleniu și zinc.

Studii științifice recente au demonstrat faptul că această excelentă compoziție îi oferă uleiului de negrilică numeroase proprietăți medicinale:

• Acțiune imunostimulantă – reconstituantă și energizantă a sistemului imunitar.
• Acțiune antivirală și antibacteriană, benefică în caz de gripă, răceală sau bronșită.
• Acțiune digestivă și antiseptică.
• Acțiune anti-inflamatorie, analgezică și anti-alergică pentru tratarea durerilor articulare și musculare precum fenomenele inflamatorii și alergiile respiratorii datorate poluării – astm, alergie la praf.
• Acțiune anti-inflamatorie și antioxidantă cutanată, antiseptică, antimicozică.

Uleiul de negrilică se poate folosi pe cale internă sau externă. Pe cale internă, uleiul de negrilică, consumat pur sau amestecat cu puțină miere, este ideal pentru redarea energiei, stimularea imunității. În plus, se poate folosi pentru asezonarea preparatelor culinare. Pe cale externă, uleiul de negrilică se aplică în stare pură pentru hidratarea pielii, pentru tratarea acneei, arsurilor solare și estomparea ridurilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?